Atrakcie a pamätihodnosti v okolí Dolného Kubína

Oravský hrad

Jednou z najväčších turistických atrakcií severného Slovenska je Oravský hrad,, ktorý je vzdialený od Kubínskej hole len pár kilometrov. Jedinečnosť Oravského hradu je v jeho detailoch – precízne zariadené miestnosti, ktoré vám odkryjú časť histórie. Hrad ponúka mnoho expozícií, kultúrnych a sprievodných aktivít. Je vybudovaný na skale nad riekou Orava v Oravskom Podzámku ako „orlie hniezdo“. V minulosti bol župným hradom a sídlom Oravského hradného panstva. Budovy a interiér hradu nesú črty románskeho slohu, gotiky, renesancie, baroka i moderných slohov. Pri návšteve Kubínskej hole by ste hrad nemali určite obísť.

17 km od Kubínskej
Google Maps Web Cenník Otváracie hodiny Recenzie

AQUA RELAX Dolný Kubín

Aquapark AquaRelax Dolný Kubín je situovaný v centre Dolného Kubína. Jeho prednosťami je tiché prostredie, poloha na okraji mesta, čistota vody, veľký plavecký bazén a množstvo atrakcií. V letnej sezóne je pre návštevníkov otvorená letná Aqua. Veľká trávnatá plocha ponúka dva vonkajšie bazény, jeden väčší bazén o dĺžke 25 metrov a detský bazén. Bazény sú obklopené terasou s ležadlami a slnečníkmi.

8 km od Kubínskej
Google Maps Web Cenník Otváracie hodiny Recenzie

Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava Dolný Kubín

Historická budova Čaplovičovej knižnice v Dolnom Kubíne je dnes sídlom Oravského múzea P. O. Hviezdoslava, ktoré tu spravuje dve zo svojich ôsmich stálych expozícií. Prvou z nich je literárna expozícia, ktorú mohli návštevníci obdivovať už v roku 1954, a vďaka ktorej je Oravské múzeum P. O. Hviezdoslava najstarším literárnym múzeom na Slovensku. Táto expozícia prezentuje život a dielo jedného z najvýznamnejších slovenských básnikov a spisovateľov, Pavla Országha Hviezdoslava. Okrem textového a obrazového materiálu tu možno vidieť originálne osobné pamiatky z Hviezdoslavovej pozostalosti – autenticky zariadenú pracovňu a časť salónu s množstvom predmetov osobnej potreby. Pred budovou knižnice sa nachádza monumentálna bronzová socha P. O. Hviezdoslava v nadživotnej veľkosti.

8 km od Kubínskej
Google Maps Web Cenník Otváracie hodiny Recenzie

Zábavné a športové centrum Brezovec - Dolný Kubín

V Zábavnom centre Brezovec nájdete rôzne atrakcie pre všetky vekové kategórie. K dispozícii sú únikové miestnosti, koré ponúkajú vzrušujúce výzvy a záhady. Pre športových nadšencov je tu bowlingová dráha a fitness centrum. Deti sa zabavia v detskom ihrisku Kinderground a v spoločnosti papagája. Na relaxáciu a oddych sú ideálne wellness procedúry a thajské masáže. Po aktívnom dni sa môžete občerstviť v reštaurácii s bowlingovou dráhou.

10 km od Kubínskej
Google Maps Web Cenník Otváracie hodiny Recenzie

Oravská galéria Dolný Kubín

Oravská galéria je regionálnou galériou s krajskou pôsobnosťou pre Žilinský samosprávny kraj založenou v roku 1965. Sídli v Dolnom Kubíne na Hviezdoslavovom námestí v Župnom dome zo 17. storočia, ktorý slúži ako administratívne a výstavné centrum galérie. V Župnom dome v Dolnom Kubíne okrem krátkodobých výstav v štyroch výstavných priestoroch sú nainštalované aj stále expozície Staré umenie 15. až 19. storočia, Ikony, Slovenské výtvarné umenie 20. storočia, Štefan Siváň - rezbár z Oravy a Tradičné ľudové umenie – výber.

8 km od Kubínskej
Google Maps Web Cenník Otváracie hodiny Recenzie

Plte na rieke Orava

Vyhliadková plavba starootcovskou plťou po rieke Orava popod bralo Oravského hradu, ktorý je už skoro 800 rokov pyšnou dominantou Oravy. Pri našej plavbe sa Vám naskytnú jedinečné pohľady na Oravský hrad a vrátite sa aspoň na chvíľu do minulosti. Odborný výklad histórie pltníctva na Orave je súčasťou plavby. Začiatok plavby je v Hornej Lehote a do Oravského Podzámku plavba trvá 1 hodinu.

17 km od Kubínskej
Google Maps Web Cenník Otváracie hodiny Recenzie

Drevený artikulárny kostol v Leštinách - pamiatka UNESCO

Priamo v obci Leštiny sa nachádza národná kultúrna pamiatka – artikulárny drevený kostol pochádzajúci z rokov 1688–9. Kostol dal postaviť Jób Zmeškal, ktorý bol kapitánom hradnej stráže na Oravskom zámku, ale aj prvým „vycišpánom“ v Dolnom Kubíne. Interiér kostola zdobí barokový oltár s polychrómovanou drevorezbou zo začiatku 14. storočia, maľba žlto-bielych kvetov na modrom základe na zábradlí z roku 1821, bohato zdobená renesančná kazateľnica zo začiatku 18. storočia, kópia pohrebnej zástavy J. Zmeškala a epitaf M. Mešku z roku 1753. Zaujímavé sú aj patronátne lavice, v ktorých sedávali zámožní páni okolia. V kostole boj pokrstený jeden z najväčších slovenských básnikov – Pavol Országh Hviezdoslav.

15 km od Kubínskej
Google Maps Web Recenzie